Kratochvíle

Ver van de grote steden ligt in zuid Tsjechië, niet zo ver van Telč (ook zeker een bezoek waard), een prachtig voorbeeld van een renaissance buitenplaats met ommuurd park. Deze zomerresidentie is daar toen geheel nieuw gebouwd voor Vilém Rožmberk (1535-1592) door de Italiaanse architect Baldassare Maggi of Arogno. Omdat het geheel nieuw complex betrof, gaf dat de gelegenheid tot een grotendeels symmetrische opzet. Dit in tegenstelling tot vele andere renaissance tuinen zoals Villa d’Este en Villandry.

Overzicht vanuit de lucht
Overzicht vanuit de lucht

Bijzonder vonden we vooral ook dat deze tuin verbindingen zichtbaar maakt tussen middeleeuwse en barokke stijlen. Het huis is omgeven door een gracht, de tuin is ommuurd maar de opzet is symmetrisch. Het huis is al heel bewust excentrisch geplaatst waardoor er een as ontstaat, ook al ontbreekt de relatie met het landschap buiten de tuin, die zo kenmerkend is voor de barok. Anderzijds is de tuin ontworpen binnen de ommuring, als een perfecte door de mens bedachte hof in contrast met de onbedwingbare omringende natuur buiten de muur. Geheel conform de denkbeelden van de renaissance (Leonardo da Vinci).

Huis en tuin binnen de interne gracht
Huis en tuin binnen de interne gracht

Dat het feodalisme nog lang niet voorbij was blijkt ook wel uit de interne ordening. Omgeven door een gracht ligt het huis met de ornamentele tuin voor Vilém Rožmberk. Daaromheen liggen aan weerszijde de boomgaarden en aan de achterzijde de moestuin, nu ingeplant als bloementuin. In en aan de muur liggen de woningen van de bedienden. Deze muren zijn als zoveel renaissance gebouwen in Tsjechië prachtig beschilderd.

De ommuurde tuin buiten de gracht met al haar bijgebouwen
De ommuurde tuin buiten de gracht met al haar bijgebouwen