Moes- en fruittuin

Meeldauw in de druiven.

Meeldauw is één van de grote zorgen van de wijnboeren. Een vochtige warme week in de zomer en ineens beginnen de bladeren en ook de druiven wit te worden. De wijnboeren spuiten ertegen, maar dat willen we natuurlijk liever niet. Soms zie je in wijngaarden rozenstruiken staan. Die staan er niet voor de sier, maar als indicator. Sommige rozensoorten zijn nog gevoeliger voor meeldauw dan druivenranken. Ze geven aan wanneer er gespoten moet worden.

Wat kunnen we er aan doen in onze tuin en kas?

Ten eerste; zorg dat de luchtvochtigheid in de plant niet te hoog wordt. Door in de winter de uitlopers op voldoende afstand te snoeien (25 a 30 cm) en in de zomer na de vruchtzetting steeds de uitlopers weg te snoeien op 2 bladeren na de vruchtzetting hou je lucht in de plant. Staat de druif in de kas dan moet ook zorgen voor een goede ventilatie en oppassen met watergeven. In de Westlandse druivenkassen stond er niets anders onder de druiven. Maar ja, we willen ook andere groenten uit de kas. Flessen ingraven en daarin water geven geeft aanzienlijk minder verdamping in de kas en dus minder vocht in de lucht. Ik werk ondertussen met druppelslangen. Die geven in de nacht water als er minder verdamping is en maken de bovengrond minder nat.

Wees erop verdacht dat meeldauw de winter overleefd. Is het blad besmet ruim het dan heel grondig voor de winter. Ook de losse bast van de ranken kan verwijderd worden. Lijkt dit alles nog niet genoeg dan kan je de rank in het voorjaar insmeren met een mengsel van yoghurt en zwavel. Staat de druif in een kas dan kan je ook mits de kas leeg is zwavel verbranden in een pot met golfkarton. Doe dit liefst een maand na de wintersnoei als de snoeiwonden dicht zijn en blijf een week uit de kas.

Het is al augustus. Het lijkt dat de combinatie van zwavel in de winter en druppelbevloeiing goed werkt. Ik heb nog geen meeldauw ontdekt. Ook al staan er vele andere planten, zoals tomaten, komkommer, aubergine, bloemkool, paprika en paksoi in de kas.