De kortste dag, zo aan het eind van een jaar, maar ook bijna de start van een nieuw jaar.

De kortste dag van het jaar is niet geschikt om in de tuin te gaan werken, maar des te meer om even terug te kijken en de mooie momenten met al mijn vrienden te herinneren.

Natuurlijk denk ik dan in de eerste plaats aan Constanţa. Zij is mijn steun, ook laat ik dat soms onvoldoende blijken. Haar nieuwe schildersbedrijf werd gelukkig gewaardeerd om haar inzet en oplossingsvermogen, ook al waren haar vingertoppen soms zonder vingerafdrukken van het schuren.

De financiële crisis maakte de behoefte aan parkontwerpen minder. Maar dit jaar heb ik met dank aan de gevraagde schop van Huub Donkers weer nieuwe dingen aangepakt: Twee prijsvragen in Denemarken, het ontwerp van het nieuwe huis van Kompassie samen met Ed Bijman, een tuin in herinnering aan Charles Reeves, en ideeën voor een duurzame Oostvlietpolder in Leiden. Het voelde rijk om samen met inspirerende mensen over deze plekken en oplossingen na te denken. Dat kan ook niet alleen, samen breng je elkaar tot betere oplossingen. Ik wil hier toch speciaal Geert Koning danken voor zijn inspiratie en meedenken.

Maar het leven was zeker niet alleen werk. Het was nog meer vrijwilligerswerk, wat onze overheid zo graag wil stimuleren. Kompassie, Steun- en Informatiepunt voor de Ggz gaat eindelijk verhuizen naar een groter en beter thuis in het centrum van Den Haag en staat tegelijkertijd voor de taak om de vele individuen te steunen in deze tijd van zeer heftige politieke ambities tot verandering.

Nomade, de busjesclub waar ik nog steeds secretaris van ben, vierde haar 15 jarig jubileum. Dat kan ik dan ook niet stilletjes voorbij laten gaan. Gelukkig konden ze de spontane tentoonstelling waarderen en ze zullen nog verrast worden met een boekje dat terugblikt op al het samenzijn. Dank aan alle mensen die me gesteund hebben om mijn ideeën tot een goed einde te brengen.

Van de tuin bij Nut en Genoegen hebben we heerlijke groeten gegeten. Als nieuwe bestuurder, die in het diepe viel door gelijk het secretariaat over te moeten nemen, viel me wel op dat de 200 leden wel veel verwachten van het bestuur. Maar samen met de ervaren voorzitters en de nieuwe medebestuurders, vol frisse observaties en ideeën, hebben we veel aangepakt en nog meer plannen voor volgend jaar. Het was fijn, soms ook lastig, maar vooral fijn om het samen te doen.

De klipper van mijn opa is in zorgzame handen gevallen. Het verval ging mij aan mijn hart. Ik heb geprobeerd het schip met de familie te redden. Maar de nieuwe eigenaren pakken haar met zoveel zorg en respect aan. Ik zie uit naar het moment dat ze weer zeilt.

De familie uit Roemenië kon dit jaar niet komen. Jammer, maar ze stuurden ons wel een deel van het varken dat ze heel het jaar liefdevol verzorgd hebben. We zullen de producten die ze ervan bereid hebben met Kerst eerst met vrienden en daarna met mijn familie met smaak proeven.

Over een paar dagen is het Kerstmis, de dag dat Christus geboorte wordt herdacht, maar ook de dag dat de dagen zichtbaar gaan lengen. Dagen van hoop en plannen voor het nieuwe jaar. Ik wens jullie allen fijne dagen en veel plannen voor het nieuwe jaar.

Chris Willem Slager