Droge voeten, natte kelders, of erger

Droge voeten, natte kelders, of erger.

We willen allemaal over een goede droge straat lopen. We willen overal goed verhard en snel willen komen. Maar de laatste weken zijn we weer geconfronteerd met hevige buien, die vaak zelfs lokaal ontstonden, dus zelfs zonder aankondiging op de buienradars.

Al jaren voel ik hier als ik ‘s zomers in de avond op het strand zit dat het daar afkoelt. Als je dan naar huis fiets door de duinen is het dar nog killer en dan fietsen we de stad in en voelen we een warme zwoele deken over ons heel vallen. Dat scheelt dan zeker 5 graden.

Al het vocht wordt in de stad direct via het riool afgevoerd. Van de daken, uit de straten en zelfs uit veel tuinen. De moren hadden 100 jaar geleden al bedacht dat water vasthouden op hun patio’s de warme zomers veel aangenamer maakte. Kijk naar het Alhambra in Andalusie.

Het wordt serieus een punt om na te denken hoe we onze (stedelijke) omgeving in gaan richten en ons leefklimaat aangenaam houden. Niemand wil water in zijn kelder, of erger.

Groene daken met sedum is één bijdrage. Het neemt veel water op. In Hamburg is daar beleid gemaakt. Nieuwe gebouwen werden gestimuleerd om hun daken vochtvasthoudend te maken en ook door verdamping verkoelend.

Maar misschien moeten ook anders na gaan denken over onze parken, woonstraten en tuinen. Moet het allemaal wel zo betegeld, is er ruimte voor water (al dan niet tijdelijk).

Op mijn volkstuin heb nog een waterput. Daar kan 1m3 opgevangen worden om de tuin te begieten. Maar velen vinden de kraan open draaien makkelijker.
In mijn tuin is 25% vijver, mooi om naar te kijken, altijd iets te beleven en het voelt comfortabel.

Alhambra
Alhambra

Leave a Reply