Tijd om de druiven te snoeien

Op onze tuin stond aardig kasje. De goten en de nok zijn wat lager en misschien minder duurzaam dan de modernere kassen die gemaakt worden van hergebruikt materiaal uit de warenhuizensloop. Overigens gaat onze kas al 35 jaar mee. En met wat onderhoud kan hij nog jaren mee.

 

Een fijne kweekkas
Een fijne kweekkas

In de kas stonden 2 blauwe kasdruiven die over de hele lengte aan een streng waren geleid. We namen de tuin in juni over. De druif was die winter niet gesnoeid, de meeldauw sloeg na enkele weken in. Sommigen adviseerden om zwavelpoeder te gebruiken tegen de meeldauw, maar de vraag is erger is, het middel of de kwaal. Afgelopen winter de druif in december teruggesnoeid op twee twijgen per oog zodat er lucht in blijft. En vanaf eind mei, toen het warmer werd, de niet automatische ramen open gezet en een hor in de toegangsdeur geplaatst. Dit alles om voldoende ventilatie te hebben. Daarnaast natuurlijk regelmatig het zomerlot wegsnoeien omdat anders de verdamping ook weer toeneemt en er ook te weinig licht is vruchtontwikkeling. In eind juli ontstond er toch nog wat meeldauw in enkele trossen. Die heb ik toen consequent weggeknipt om verdere besmetting te voorkomen. Tot slot heb ik al het blad begin november uit de kas verwijderd. Hopen dat het volgend jaar nog beter wordt. Natuurlijk hangt dat ook af van het weer. Dus ook maar hopen op een droge juni en juli. Druiven blijven nu eenmaal erg gevoelig voor meeldauw. Wijnboeren zetten vaak meeldauw gevoelige rozen soorten op de koppen van de wijngaard als indicator voor het spuiten. Op deze manier beperken ze de hoeveelheid kopersulfaten in onze wijn.

Eén van de twee druivenstrengen
Eén van de twee druivenstrengen

Wat ook overigens ook helpt is weinig of geen andere gewassen kweken in de druivenkas. Maar ja, dat vinden we zo jammer. De tomaten, van gekregen thuis gewonnen zaad uit Roemenië, waren zo zoet en vol van smaak, in de verste verte niet te vergelijken met vruchten uit de supermarkt. Maar tomaten hebben wel veel vocht nodig en verdampen du ook veel vocht. Water geven m.b.v. een omgekeerde PET fles voorkomt dat ook de aarde veel vocht verdampt.

We willen zo graag zoveel mogelijk uit onze kas halen
We willen zo graag zoveel mogelijk uit onze kas halen

Op kweken van zaaigoed in het voorjaar geeft weinig problemen. Ook een vroege krop sla niet. Maar daarvoor hebben een lang stuk platglas. Ook de paprika’s en pepers die deze zomer in onze kas stonden gaven mijns inziens weinig problemen qua concurrentie met de druif. Ach, het is tenslotte niet voor de maximale productie maar voor de beleving en de ‘beproeving’.

Opkweken onder plat glas
Opkweken onder plat glas