Vogels in onze stad

Ik hou heel veel van vogels en mag graag naar ze luisteren en kijken. Ook in mijn volkstuintje.

Mijn moestuin midden in de 60’er jaren wijk ven Den Haag is een oase van rust. Maar vele tuinders zijn gestopt met groenten en fruit. Andere bouwen kooien en netconstructies om nog iets te oogsten.

Ik verbaas me, en zie tegelijkertijd dat het nodig is. Waarom? Vorig jaar in Denemarken, toen ik een park van mij bezocht, hingen de rijpe vruchten, zelfs de frambozen, onbeschermd aan de struiken en bomen. Hier worden de scheuten van erwten en vele andere groenten bij de grond of als ze door het net groeien afgegraasd door de vogels. De bessenstruiken hebben gebroken takken alvorens de vruchtzetting goed begint. De appels worden rauw geproefd en vallen af.

Ik gun de vogels ook wel iets en kan best delen. Maar dat moet wel van twee kanten komen.

Blijkbaar is het voedselaanbod in de stad zo arm en uit balans dat ook voor de vogels niets meer heilig is.