De uitdaging van een balkon of patio.

Vaak denken mensen dat een kleine tuin en zeker een patio, dakterras of balkon te klein is om een tuinarchitect advies te vragen. Een klant van mij wilde een goede zakenrelatie in Singapore voor zijn 50ste verjaardag een tuin cadeau doen. Maar de man vond zijn dakterras, in deze compacte stad, te min voor mijn komst. Dat was misschien ook deels Aziatische bescheidenheid. “Gewoon er naar toe vliegen en hem daar bellen of hij tijd heeft voor je”, was het advies van de gever.

In de compacte stad is het juist veel moeilijker om een duidelijke sfeer neer te zetten. Naast ruimte, zijn factoren als de wanden, het uitzicht en de inkijk, maar ook de sterkere wind op een dakterras, zaken die de tuinbeleving sterk bepalen.

Ik vind het een uitdaging om juist in zulke kleine ruimten een fraaie en gezellige plek te creëren om op de mooie dagen, ’s avonds na je werk, al dan niet samen vrienden te ontspannen.

Recent ook weer geadviseerd over twee van die hele kleine terrassen in Nederland. Nog geen 20 m2 groot. Het gaat er in mijn visie vooral om om een buitenkamer te creëren. En net als bij een huiskamer zijn dan vooral ook de wanden en het ‘plafond’ van groot belang voor de sfeer. Zorg dat je je vrij voelt zonder te veel inkijk van de buren. Maak de muren in één stijl. Maak er een kamer van met meubelen, wand bekleding, een haard en natuurlijk geurende planten langs de wanden. Ja zorg zelfs voor verlichting. Ooit heb ik in relatie met het interieur een heus verlichtingsframe opgehangen in zo’n patio met halogeenspots.

Juist zo’n kleine buitenruimte kan zo bijzonder zijn. Heel anders dan een grote tuin waarin je op avontuur kan gaan, maar een extra buitenkamer voor de zwoele zomeravonden.