Freyr, België

Vlak onder Dinant ligt aan de Maas een mooie terrassentuin. Niet heel groot en ook niet heel bekend, maar de moeite waard om een stukje om te rijden.

De tuin dateert 300 jaar terug, als buitenverblijf van de hertogen van Beaufort-Sontin. Hoewel er natuurlijk diverse toevoegingen en veranderingen zijn gedaan door de vele generaties van de familie ademt de tuin nog steeds barokke sfeer, met 300 jaar oude sinaasappelen.

De tuin wordt betreden via de binnenplaats van het nu 3 zijdig huis en de vestibule van het oudste gedeelte van het huis. De hoofdas ligt evenwijdig aan de rivier en loopt tussen de orangerien aan het einde door in een laan door het bos.

Haaks daarop ligt een korte as oplopend naar de terrassen en eindigend in paviljoen dat uitkijkt over de tuin en de Maasoevers met haar hoge kliffen.

In de 19e eeuw is er een spoorlijn door/langs het park aangelegd deze is vormgeven als een diepe droge gracht voor het paviljoen met daarover een toegangsbrug. Dit maakt het eerder een toevoeging dan een inbreuk op de tuin.

Op de terrassen is een groot labyrint aangelegd.

De oude gesnoeide linden rond de kruising van de assen worden op een wel heel bijzondere manier in stand gehouden en verjongd. Gewoon door één loot uit het opschot te begeleiden als vervanger.

Recentelijk is er uitgebreid archeologisch en genetisch onderzoek gedaan in de tuin wat het draagvlak voor behoud en goede restauratie nog meer vergroot.

vanaf de overzijde van de Maas
Axe up to the pavillion at Freyr